Yogalärarutbildningar (pris, plats, upplägg och efteråt)

av Stina

Det har varit ganska många den senaste tiden som är intresserade av att göra en yogalärarutbildning och undrar om jag har lite tips.

Allmänt om yogalärarutbildningar

Det första jag vill säga angående det är GRATTIS, du står inför en sån rolig och givande upplevelse! Iallafall om du hittar rätt ställe. Jag började gråta sista dagen på min för att jag insåg att jag aldrig skulle få göra min 200h igen, som är första steget. Det var så magiskt. Det finns massa olika upplägg, men det vanligaste är att först göra 200h grund med någon slags inriktning eller mer övergripande. Jag rekommenderar back to basics här. Sedan kan du lägga till 300h vidareutbildning som ofta är mer nischad (så du får totalt 500h) eller göra olika kortare kurser på t.ex. 50h.

Och för att klargöra: det finns inga ”krav” på hur utbildad du måste vara. Men en 200h är lite av en standard i branschen. Yoga Alliance är ett organ som skapats för att certifiera olika utbildningar så att de håller en viss standard. Men ärligt talat verkar de inte kolla upp så mycket alls, så länge en utbildning innehåller vissa sorts obligatoriska delar. Dessutom måste man betala massa pengar för att vara registrerad där, så jag har skippat det haha. Men gällande utbildningar kan det kännas skönt ändå att de är Yoga Alliance-certifierade så man vet att grunderna är där.

Min yogalärarutbildning

Jag gick min egen utbildning på skolan Kripalu i Massachusetts, USA. Många som frågar mig om tips på utbildningar vill åka till Indien eller Bali, men jag kan verkligen slå ett slag för USA. Skolan är en stor och välkänd institution, med lugn atmosfär, fantastisk mat, The Berkshires lummiga landskap (bilden är från sjön bredvid skolan) och otroliga lärare. Den blev även utnämnd som #1 i Insight State’s lista på Best 11 Spiritual Retreats from Around the World. 

Det är inte tjusigt, trendigt eller exotiskt. Men det är så otroligt proffsigt, organiserat och den perfekta balansen mellan österländsk tradition och västerländsk livsstil. Vill verkligen åka tillbaka dit för ett retreat eller kurs snart. Deras 300h är tyvärr uppdelade i massa olika moduler, och så ofta kan jag inte riktigt åka tillbaka.

När jag var där spenderade jag två dagar i New York och sedan tog jag en buss ungefär fyra timmar norrut. Lätt som en plätt! Utbildningen var ca en månad. Jag var där på sommaren för det var då jag var ledig, men tror det är mysigt andra årstider också.

Mina huvudlärare var Cristie Newhart och Yoganand Michael Carroll, men massa gästlärare gör inspel. De var helt underbara och jag knöt vänner för livet bland deltagarna också. Sån otroligt fin gemenskap!

Här har jag skrivit om vardagen på en yogalärarutbildning.

Hur väljer man yogalärarutbildning?

There’s a djungle out there. Det finns huuuuur många utbildningar som helst.

Börja med att fundera på tiden du har. När jag valde utbildning behövde jag ha något som passade i tiden (behövde vara på sommaren) och var en monthlong intensive.

Fundera sedan på vad som är viktigt för dig. En viss sorts lärare? Kontakter? Exotisk plats? För mig var det viktigt att det var en etablerad skola med gott rykte och ordning och reda gällande kursupplägg och material. Ville dessutom ha något som kändes ganska modernt och som hade koll på forskning (dvs inte bara ”flum” utan en fin balans).

Se alltid till att luska fram referenser från gamla elever!

Kostnad

Yogalärarutbildningar (grundvarianten 200h) varierar mycket i pris. Alltifrån 15 000 kr i Indien till 66 000 kronor på Yogayama (!). Om du åker på en av de billigare, försök att få en personlig recension från en tidigare deltagare. Har hört om utbildningar som inte är så proffsiga, eller när deltagarna inte är särskilt motiverade. Som med alla businesses finns det ibland folk som vill tjäna snabba pengar. De vanligaste priserna jag sett är ca 30 000 kr, så det är ett bra referenspris. Jag tror jag betalade något sådant ($ 2700) exklusive mat och husrum vilket blev ungefär lika mycket till på Kripalu (utbildningar i t.ex. Indien har säkert billigare boende etc).

Upplägg

Jag gjorde en månadslång utbildning, medan andra delar upp det på helger eller långhelger under en längre period. Jag tror att det finns fördelar med båda. Helgupplägget är ju bra om man inte har möjlighet att ta en längre ledighet, och det ger mer tid att integrera det man lär sig med ”den riktiga världen”. Underskatta dock inte hur intensiv en yogalärarutbildning är. Att jobba hela veckorna och gå utbildning var och varannan helg tror jag kan vara ganska ansträngande.

Av samma anledning skulle jag tipsa om att gå utbildningen där det är lugnt runt omkring. Du kommer inte orka flänga runt i trafiken, äta middagar eller göra massa olika grejer. Därför älskade jag lugnet och att allt liksom ingick på Kripalu. Det var som en liten oas, perfekt anpassad för att ta in information och ta hand om sig själv. Glöm inte self-care och planera inte in att göra massa saker på veckans enda lediga dag.

Försök att testa en klass med huvudläraren för utbildningen innan du bokar. Kanske undervisar hen i närheten eller har onlineyoga/talks? Jag kastade mig bara ut och hade tur, men skulle tyckt det var jobbigt om jag inte klickade med läraren.

Efter en yogalärarutbildning

Börja undervisa så snart som möjligt! Det är lite som när man har tagit körkort. Väntar du för länge med att köra bil efteråt blir det läskigt igen. Jag undervisade yoga i ett år innan jag gjorde min stora utbildning, men efteråt var det till och med svårare än innan. Du har tagit in sååå mycket information och vill att allt ska bli rätt. Det är lätt att övertänka och känna att ”jag måste bara lära mig lite till, hitta det perfekta tillfället, vara redo, gå en till utbildning”. Dra ihop ett gäng kompisar, håll yoga på skolan/jobbet eller sätt ihop gratis yoga i en park där du bor!

Det enda jag inte rekommenderar är att undervisa yoga gratis under andra företags flagg. De tjänar pengar på att du ställer upp gratis, och det underminerar betalningsviljan i branschen om det alltid finns en lång kö med nya yogalärare som jobbar gratis med någon du bör ta betalt för. Företag försöker prata om detta som någonting fint de gör (erbjuder gratis yoga till allmänheten/influencerevent) men skulle de göra detta om de inte försökte sälja något? Du kan göra yoga för välgörenhet (det är toppen!), men yoga i sig är ingen välgörenhet (om någon annan tjänar pengar på det).

Jag vet vissa lärare som går utbildning efter utbildning utan att riktigt komma igång. Erfarenhet och tid i lärarrollen är så otroligt lärorikt. Det är väldigt svårt att få jobb direkt på studios om du inte känner ägaren eller har tur haha. Låt dig inte stressas över det utan hitta ditt eget sätt att få ut din yoga! Säg inte upp dig i början, det är skönt att ha en inkomst vid sidan av så du kan låta det ta tid. Och prioritera din egen practice, så så viktigt att inte sluta yoga själv (been there).

Hojta om ni har några fler frågor angående yogalärarutbildning eller att vara yogalärare!

6 kommentarer
2

6 kommentarer

Johanna februari 24, 2019 - 21:23

Tack för ett inspirerande inlägg! (Och blogg för den delen!:) ) Jag har länge haft en dröm om att åka iväg en månad på 200-träning men har egentligen ingen ambition att bli instruktör senare utan skulle endast vilja göra det för mitt egna lärande och utövande. Skulle du säga att det är Overkill att åka på en utbildning i sådana fall, borde jag ”nöja” mig med retreat eller liknande? Jag vill åt upplevelsen av att isolerat få hänge mig åt yoga plus lära mig ”på riktigt” vilket känns extra viktigt för mig då jag har lite skador och sjukdomar och trots det hoppas få yoga länge samt vill vara säker på att ej förvärra dessa med min kära yoga. Vad skulle du säga med dina erfarenheter? :)

Och så kul med studio Stinza, ska helt klart spana in!! Mer meditation åt folket:)

Reply
Stina februari 26, 2019 - 00:30

Tusen tack Johanna!
Har du varit på retreat tidigare? Jag skulle absolut säga börja med det. Finns massor av olika varianter!
Jag vet att många gör en yogalärarutbildning ”för sin egen skull” och det är verkligen en stor del självutveckling inbakat i utbildningen.
Men det är också en LÄRARutbildning, med pedagogik och etik och annat. Alla vet inte exakt vad de vill göra med sin utbildning, och det är okej, men om det finns massa personer som inte alls har som avsikt att undervisa kan det kännas sådär för de som verkligen vill göra det. Så mitt svar är att det är lite upp till dig, men passa på att gå på massa härliga retreats och kurser innan för att fördjupa dig i din egen praktik. Finns sååå mycket spännande!
Sen om du skulle bli peppad på att undervisa av det kan du gå en 200h YTT. Hoppas det gav svar på dina frågor?
Kram!

Reply
Johanna februari 26, 2019 - 21:18

Det låter mycket logiskt och otåliga jag får kanske se det som en träning i sig att börja med retreat och se hur jag känner efter det! Har aldrig testat det heller så jag kanske får precis vad jag är ute efter om jag hittar något bra, tack för kloka tankar:)

Reply
Linda Vikström oktober 27, 2019 - 20:20

Hej, tack för bra info! Jag ska absolut kolla närmare på Kripalu. Jag undrar om du tror att utbildningen där passar för oss lite äldre? Jag är 50 och har efter 15 års intensivt praktiserande (allt från yin till bikram) äntligen kommit på att jag har tid och möjlighet att utbilda mig till lärare. Eller känner du till andra utbildningar som passar?

Reply
Stina oktober 28, 2019 - 14:30

Hej Linda!
Jag skulle säga ABSOLUT! Tror faktiskt att Kripalu passar bättre för de som är lite äldre (även om 50 fortfarande är ungt!) än många andra utbildningar. Hade flera i min grupp som var äldre än dig. Det är stort fokus på säkerhet, olika kroppar och olika förutsättningar. Väldigt proffsigt och tryggt. Kommentera om du väljer att gå!

Reply
Linda Vikström december 2, 2019 - 14:11

Tack för svar! Jag är ff så entusiastisk inför att gå…men kom av mig ett tag för vår renoveringsbudget drog iväg några hundra:) Tror ändå att jag ska åka nånstans men det är ff inget bokat. Kollar även på https://yogaeastwest.com/ o ett par andra ställen på Bali. Meddelat hur det blir när jag bestämt mig. Ciao!

Reply

Kommentera

Jag bryr mig om din integritet! Den här sidan användes cookies för att förbättra din upplevelse. Acceptera Läs mer