Canggus (och kanske Balis?) bästa veganska lokala mat

av Stina

Hörrni. Vi måste slå ett slag för den indonesiska maten! I början på Bali fastnade jag helt i smoothie bowls och avo toasts, när inget av det egentligen var lokalt (troligtvis har det kommit hit de senaste 5 åren…).

Det är gott och allt det där, men har precis upptäckt det lokala köket. Mums!

Här ser ni förresten min ganska märkligt klippta lugg jag berättade om förut. Jag har lärt mig att leva med det.

Om någon skulle undra vad jag har på mig är solglasögonen från Mango, t-shirten vintage från Melbourne (en affär i Richmond som heter Global Vintage Collective säljer massor av gamla americana-tishor), shortsen avklippta Levis 501 (Blocketfynd) och på fötterna veganversionen av Birkenstock.

PEACE!

Klassiska indonesiska rätter är nasi goreng (fried rice typ), mie goreng (nudelvarianten av fried rice) och nasi campur (en sorts best of-rätt med ris i mitten och olika smårätter, lite som indiens thali).

Det går av få en stor portion på de lokala warung-ställena för 10-20 kronor. Nasi goreng är i grunden veganskt, men många av smårätterna i nasi campur är kött. Däremot kan man ofta välja vilka rätter man vill ha, och då finns ett överskott av grönsaksvarianter, majsbiffar, tofu och tempeh. Rekommenderar verkligen Bu Mi på Batu Bolong i Canggu.

Tyvärr är de lokala ställena ofta inte så mysiga (läs: lysrör) och då är den perfekta kombinationen Give Café. Dit MÅSTE ni gå om ni är i Canggu. Give Café har klassiska indonesiska rätter men 100 % plant-based. Ovan ser ni t.ex. en satayvariant (jordnötssås) med grillade ”kycklingspett”. De har också helt magisk tempeh, tofu och ”crispy mushroom” som smakar precis som bacon. Mmmm!

Det fina är också att Give Café är 100 % not for profit, och ger vinsten till lokala initiativ.  Det gör också att priserna är lite lägre än på andra tjusiga caféer, runt 30-40 kr per rätt.

Dricker ofta iced matcha latte med kokosmjölk till.

Dessutom är inredningen mäkta fin. 100 % instakompatibel #såattsäga.

Ett litet onsdagstips från mig! 500 meter därifrån ligger också mysiga studion Samadi Yoga, så slå två flugor i en smäll vetja.

Kram för till synes cool bikerbrud men som inte ens vågar köra moppe på Bali (dvs den ENDA på hela ön…).

0 kommentarer
0

Kommentera

Jag bryr mig om din integritet! Den här sidan användes cookies för att förbättra din upplevelse. Acceptera Läs mer