Ett dygn i medeltidsstaden Lucca, Toscana

av Stina

NU HÖRRNI kommer ett smaskigt (i både bildlig och bokstavlig bemärkelse) inlägg om början på långhelg i Toscana.

Ångrade vårt beslut att åka 06.00 när klockan ringde tre på natten, men när vi satt på tåget från Pisa inåt landet kändes allt mycket bättre. Tåg i Italien alltså! Rekommenderas. Enkelt, billigt och rätt bekvämt. Man ser alla avgångar via Google Maps.

Efter facila 26 minuter rullade tåget in i Lucca. En gammal by med fin stadskärna och en medeltidsmur runt. Fullkomligt översvämmar med fina gamla byar i Italien tho. Denna valde vi dagen innan pga mellan Pisa och där vi skulle bo sedan.

Nästan inga bilar och massa mysiga restauranger och barer. 

Vi släpade våra för tunga resväskor till Trattoria da Gigi som vår AirBnb-värd tipsat oss om för lunch innan incheckning.

Bröd och husvin i karaff. 

En opopulär åsikt jag besitter: mozarella är överskattat. 

Jag vet. Ni håller inte med. INGEN håller med. Men för mig är det en menlös ost. Den har en menlös konsistens och menlös smak. Gummiaktig när den värms. Louise hade bestämt sig för att omvända mig och beställde in en burrata med San Marzano-tomater.

Okej, det var faktiskt gudars gott. Burrata accepterar jag från och med nu. 

Sedan åt jag hemgjord pasta med tomatsås. Den första men absolut inte sista på resan. 

Kraften från maten kom väl till pass när vi bar upp våra väskor fem ojämna trappor i ett medeltidshus. Vår värd Stefano ville hjälpa till men höll på att få en hjärtattack. Lägenheten var från 1500-talet och helt magiskt italiensk. Rustik med sneda stengolv och en stor terazzo en trappa upp med utsikt i alla väderstreck över den gamla stadskärnan.

Efter en längre tupplur begav vi ut för en apertivo. Kan snälla alla börja servera snacks till drinkar även i Sverige? Tack på förhand. 

Ny klänning från Rodebjer sportade undertecknad. Älskar den. Känner mig så fin. 

Spin spin. 

Sedan åt vi pasta pesto, ravioli crema och polenta på Lucca-klassiker La Guilio med lokala specialiteter. 

Luccas nattliv lämnade en del att önska, så vi var ganska pigga dagen efter när vi inhandlade kaffe, croissanter, yoghurt och frukt. 

Vi åt det på vår magiska terass och pratade fram till eftermiddagen. 

Gelatosuget drev ut oss. Gelateria Momo skulle vara bäst enligt Stefano, me det blev syntax error när vi skulle välja mellan alla smaker. Blev liksom jordgubb och naturell till slut??? Kunde inte ha varit tråkigare. Men det var det jag var sugen på och gott som satan var det.

Louise valde alltid pistage och choklad. Dumt att chansa. 

Sen gick vi förbi ett pinnglasställe jag tyvärr glömt vad det hette och var tvungen att köpa en till. Valde en med färska aprikoser pga tog mig i tanken till favoritfilmen Call Me By Your Name där de orerar om albicocca’s etymologiska ursprung. 

Och för att min pojkvän heter Albin.

Obs inget snusk insinuerat.

Eller?

Det var allt från Lucca! Ett dygn var lagom. Kan verkligen rekommendera, samt alla ställen vi besökte! Ligger ungefär mellan Pisa och Florens.

2 kommentarer
2

2 kommentarer

Elisabeth augusti 9, 2019 - 09:46

åh vilka bra tips! Jag och min pojkvän funderar på att åka till Italien någon vecka under hösten och tänkte oss att vara omkring Pisa och Florens. Kommer du lägga upp fler tips från när du var i Italien? :D

Reply
Stina augusti 11, 2019 - 13:35

jaaaa göre! nytt inlägg idag med lite fler tips. kram!

Reply

Kommentera

Jag bryr mig om din integritet! Den här sidan användes cookies för att förbättra din upplevelse. Acceptera Läs mer