Det bästa med Black Friday

av Stina

Idag utgår fredagslistan för att prata lite om Black Friday.

Hela veckan har jag blivit bombarderad (både online och IRL) med reklam för Black Friday. Hela mailinkorgen är full av erbjudanden jag inte visste att jag signat upp mig för.

Tidigare hade jag nog kunnat bli ganska exalterad vid tanken på att kunna göra billiga klipp. Nu känner jag mig bara illamående. Vi blir helt galna över möjligheten att köpa prylar vi inte visste att vi behövde för låga priser som inte existerar. Inte existerar? Yes box, någon annan betalar nämligen en kostnad för att du ska kunna köpa billiga grejer, det vill säga arbetarna i fabrikerna som får jobba under undermåliga förhållanden och miljön. Kika gärna på dokumentären The True Cost om modeindustrin.

Och det värsta är att inte ens vi mår bra av det själva. Det är en s.k. lose-lose situation. Vår moderna materialistiska livsstil gör oss deppiga, stressade och att vi aldrig känner att vi är tillräckliga.

Jag vill verkligen inte slänga ut moralkakor, för jag vet att jag inte är perfekt. Men steg för steg vaknar jag upp. Jag vaknar upp till en ny dag i ett litet hem på hjul, där jag knappt får plats med en ryggsäck, och inser för första gången att genom att äga mindre, kan vi faktiskt uppleva mer.

Har jag shoppat något idag? Ja, ett par hängselbyxor i manchester i en vintageaffär. Velat ha ett par sådana väldigt länge och äntligen hittade jag några som passade. Det var en pryl till i mitt liv, men iallafall inte något nyproducerat. Baby steps är ok, visst?

Det bästa med Black Friday? Att ta tillfället i akt att avregistrera sig från alla konstiga mailutskick. Tack för påminnelsen, företag!

1 kommentarer
2

1 kommentarer

Jennifer Sandström november 23, 2018 - 08:45

Så fint inlägg. Jag skrev precis i ett inlägg i min blogg lite om detta också. Många tycker det är bra pga. ”nu kan jag passa på att köpa det där jag ändå skulle ha köpt” ja, men… Konsumtionshetsen handlar ju om så mycket mer. Så tack för att du lyfter detta och bra tips att avregistrera sig ;)

Reply

Kommentera

Jag bryr mig om din integritet! Den här sidan användes cookies för att förbättra din upplevelse. Acceptera Läs mer