Att skriva uppsats (info, tips & tankar)

av Stina

So I couldn’t help but wonder… why were all men in New York over 30 dating women who reminded them of their mothers? How can I afford weekly Manolo Blahniks and a Manhattan apartment with my journalist wage? And why am I not seeing that all of my friends’ problems are bigger and more important than mine but still I interrupt them to talk about my dysfunctional love life (based on my crappy taste for men combined with high standards)?

… är vad jag önskar att jag skrev just nu! Men jag ägnar mig inte åt spridda kåserier om the rich and beautiful i staden som aldrig sover, utan en masteruppsats. Har fått en del frågor om vad jag skriver om, vad jag pluggar och allmäna tips/tankar om uppsatser och andra stora skolprojekt.

Så här kommer det!

Vad pluggar jag?

Ok, låt oss börja från början shall we. Jag pluggade 2012-2016 en kandidat (Bachelor of Science) i Business & Economics på Handelshögskolan i Stockholm. Det tog fyra år istället för tre för att jag startade ett företag (en dryck som hette NOA Relax & Focus – måste berätta om det någon gång!). Efter ett år som varumärkesstrateg började jag en tvåårig master på samma skola i Business & Management. Hösten i Australien var en utbytestermin på Melbourne Business School och nu är jag tillbaka hemma för att skriva uppsats och läsa en sista kurs (i associationsrätt, det vill säga den juridiska aspekten av hur företag är uppbyggda och fungerar).

 

Vad skrev jag kandidatuppsatsen om?

Våren 2016 skrev jag min kandidatuppsats med min kompis Emma. Vi gjorde en kvalitativ studie (dvs djupintervjuer) inom management med fokus på genus. Vi tittade på hur den idealanställde såg ut inom finansbranschen och varför denna bild inte har förändrats över tid, medan jämställdheten gjort framsteg på andra sätt. Det var en mysig period där vi började i god tid och åt mycket smoothiebowls! Dessutom fick vi A. Det var förvånande men välkommet. Jag tror trixet var att vi började i tid och hade kul under tiden. 

 

Vad skriver jag masteruppsats om?

Min uppsats är löst kopplad till marknadsföring genom att studera konsumentbeteenden. Jag bestämde mig för att skriva om någonting jag tycker är intressant på riktigt, för att motivera mig själv. Därför skriver jag om sociala medier. Närmare bestämt är det en kvantitativ studie där jag tittar på hur det påverkar oss på en personal och interpersonal level att ha fler eller färre följare på Instagram än personer av samma ålder och kön. Jag undersöker alltså inte influencers utan personer med mellan 50-1000 följare som är aktiva på Instagram. Faktorer jag tittar på är stress, life satisfaction, social comparison, social connectedness och en del andra faktorer. Jag utgår ifrån teori om money psychology för att se vilka likheter och skillnader som finns mellan pengar och följare. Länge har jag nämligen tänkt på hur följare är den moderna valutan. 

 

Att skriva själv vs med andra

Standard är att man skriver i par. Men eftersom jag ville stanna på Bali efter Australien i två månader så skriver jag själv. Jag var ganska orolig för det i början eftersom jag skrev min kandidatuppsats i par som var HÄLFTEN så omfattande (15 HP istället för 30 HP). Hittills har det däremot känts sjukt bra! Min handledare Micael Dahlén har inga problem med att höras på mail eller Skype och jobbar på lite samma sätt som jag, dvs vill röra sig framåt och inte fastna i detaljer. Han har som jag många olika järn i elden.

Det viktigaste med att vara själv tror jag är att verkligen komma igång i tid! Det är svårare att få saker att hända, men å andra sidan behöver du inte kompromissa med någon. Om man skriver med någon annan tror jag att det är superviktigt att ha samma inställning och målsättning. Min inställning är ”ha kul, stressa inte ihjäl dig och tänk good enough”. Min målsättning är ”ta examen och lär dig något men bry dig inte om betyget”. I många grupparbeten under min master har detta skapat lite friktion. Andra bryr sig mer om ett visst betyg (även om de inte vet varför) och är stressade/hetsiga, vilket har stressat upp mig med! De har dessutom oftat velat sitta timme efter timme tillsammans och ”diskutera” medan jag inte har tid för det utan vill delegera och jobba effektivt när tid väl finns. I Melbourne var det till och med en kille som hade fått barn fyra dagar innan men ändå tog initiativet att sitta en hel lördag! 

 

Getting shit done & inte bli stressad

Min största utmaning just nu är att prioritera uppsatsen. En akademisk text på 90 sidor med 800 respondenter och en massa data är inget man svänger ihop på lunchrasten. De där halvtimmarna mellan möten gör inte mycket, och ofta prioriterar jag andra saker. Saker som är enklare, friare, roligare. Jag ska därför börja försöka planera in hela eller halva dagar med totalt uppsatsfokus! Det är inte det lättare med en blogg som ska uppdateras, yoga som ska hållas, projekt som ska hållas flytande och en podd som ska spelas in. Dessutom har jag dragit igång ett inredningsprojekt…

Jag tror att det viktigaste är att göra en plan med tasks som ska genomföras längs vägen. Jag försöker att inte fokusera på slutresultatet för det kan kännas lite stressigt, utan istället på att bara göra ”the next thing”

En filosofi jag håller varmt om hjärtat är ”good enough”. Om du står inför ett stort skolarbete – vad måste du egentligen göra? Fundera på varför du känner dig stressad eller har vissa krav. Ofta är det andra som smittar med sina mål eller sin stress. Hitta din basnivå av good enough och se allt utöver det som en bonus! Ofta blir man mer produktiv och får ett bättre resultat när man inte fastnar i paralyserande perfektion. Det är iallafall min erfarenhet!

 

Nu ska jag sätta mig och skriva teoretisk referensram. Det är en herrans massa mer jobb att göra, så får ge en uppdatering när deadline börjar dra ihop sig (13 maj iiih). Hojta om fler frågor finnes!

2 kommentarer
1

2 kommentarer

M mars 15, 2019 - 20:25

Gillade allt i denna text. Du gav en bild av ”ger the shit down” ”no stress” precis så är det i livet för alla som vågar ( läs orkar). Blir glad och peppad att det är möjligt, allt är möjligt. Fokusera inte på betyget utan på resan……så bra!

Reply
Stina mars 17, 2019 - 11:30

Tack! Härligt att du känner så!
Kram

Reply

Kommentera

Jag bryr mig om din integritet! Den här sidan användes cookies för att förbättra din upplevelse. Acceptera Läs mer