Jag gjorde en 3 dagars juicefasta – det här hände

av Stina

Okej, så: juicefasta. Touchy subject, men också väldigt poppis. Om du inte har hört om fenomenet har du troligtvis levt under en sten (eller är en typ… snubbe).

Jag trodde aldrig att jag skulle vara en som juicefastade. Jag har fnyst åt det. Men helt plötsligt hände det: jag bestämde mig för att kickstarta 2019 med att bara dricka juice i tre dagar. Det slutade med 2,5 – men mer om det senare.

Bakgrund & heads up

Jag har undvikit dieter som undviker fasta, restriktion eller andra mer ”extrema grejer”. För ärligt talat, att bara dricka juice är ganska extremt. Den enda dieten jag pysslar med är att jag äter mestadels veganskt och försöker få i mig mer växter och mindre tillsatser (men hey, ingen är perfekt).

När jag var yngre hade jag en släng av en ätstörning. Och ärligt talat, hela vårt samhälle är ju ganska ätstört och besatt av dieter. Så även om jag var frisk, har jag försökt undvika olika sätt att börja mixtra med maten. Jag var helt enkelt orolig. Det var inte förrän nu, mer än 10 år senare, som jag kände mig redo för att göra någon slags ”cleanse” över huvud taget. Det var helt enkelt för laddat.

Så heads up: gör inte detta om du har en ätstörning eller ett knepigt förhållande med mat. Målet är inte att gå ner i vikt, men det blir naturligt färre kalorier under en tid, och det kan sätta igång saker i skallen.

Jag bryr mig ju om er. Ta hand om er!

Varför juicefasta?

Sedan 7+ år har jag haft stora problem med matsmältningen. De kallade problemen IBS, men kom igen, vi vet alla att IBS är en förkortning för ”eeh, vi har ingen aning”. Jag insåg att jag hade ett problem när jag glatt utbrast ”jag har inte haft ont i magen  på hela dagen!” och min vän undrade varför det var en så stor grej? Aha, det är visst inte normalt att ha ont i magen varje dag. On top of värken är jag också ofta upplåst, gasig (sorry för ATM men 4 reals, vi kvinnor måste snacka om det) och orolig. Det suger och påverkar mitt liv dagligen. Vissa kläder kan jag bara ha vissa dagar. Jag hoppar över byxor om jag vet att jag måste sitta ner en längre stund. Jag har säkert köpt 5 par jeans som jag aldrig använt för att jag får så ont i magen – expediter säger alltid: ta en storlek mindre, de TÖJER SIG. Skitnack

En juicefasta görs av massor av olika människor av massor av olika anledningar. Vissa hävdar att det gör undervärk för hyn, energin, vikten, inflammation etc. Jag gjorde det främst för att se hur det påverkade matsmältningen.

Innan nyår kände jag att magen var lite överarbetad, och  uppblåst 24/7. Jag försöker äta saker som är snälla mot min ”IBS” (dvs inte vitlök, lök, kål, för mycket råa grönsaker, sötningsmedel, alkohol, sötningsmedel). Dessutom försöker jag hålla mig undan från stress, tighta byxor, hålla in magen, sova för lite etc. Ibland känns det som ett heltidsjobb, vilket också är anledningen till att jag slarvar (den andra anledningen är att jag älskar mat och regelbundet för för mig att jag är oövervinnerlig).

Precis som att hjärnan behöver ta pauser från stress, behöver kroppen ibland en paus från matsmältning. Det är sant! Vår kropp jobbar helt sjukt hårt med att smälta vår mat: HÄLFTEN av kroppens energi. Wow, right.

Men till skillnad från mat, behöver juice inte smältas. Juicen är frukt och grönsakers näringsinnehåll i flytande form som enkelt kan tas upp i kroppen. Tjoff! Plus, när juicen är rå innehåller den enzymer som gör att den praktiskt taget bearbetar sig själv åt oss. Så förhoppningen var att min matsmältningen bara kunde chilla ett tag.

How it’s done

På en juicefast/detox/cleanse dricker du bara juice och en massa vatten (jag drack även kokosvatten). Det smidigaste hemma är nog att juice själv, men här när juice på caféer inte är överdrivet dyrt gjorde jag lyxversionen.

Du kan göra 1-3 dagar. Vissa gör det längre, men det är inget jag är beredd att rekommendera.

Dag 1

Vaknar första januari lite nervös men peppad. Drack ingen alkohol dagen innan och somnade fem minuter efter 12, så kroppen är ändå med lite på noterna (tips: börja inte efter årets partykväll). Glider över till frukostcaféet och beställer 2 juicer like it’s nothing. Världsvan juicefastare de e jag! Hemma skulle jag smyga med det mycket mer. Vill varken svara på hundra skeptiska frågor eller trigga någon. Men här känns det lika accepterat som surf, smoothie bowls och Birkenstock.

Hänger på stranden under dagen och köper juice och kokosvatten från närliggande barer. Känner mig lite för svag för att läsa men lyssnar på poddar. Värmen hjälper. Hungern hade nog varit väldigt mycket mer påtaglig om jag satt på ett kontor.

På eftermiddagen går jag på en yogaklass. Tar en juice precis innan och det går ganska bra. Är fortfarande lite peppad på hela grejen. Efteråt berättar yogaläraren om alla hennes favoritcaféer i Canggu och beskriver bl.a. mycket detaljerat hur en viss veganbrownie är det godaste hon någonsin ätit. DÅ slår suget till ordentligt för första gången. Jag berättar för henne efteråt hur sugen jag blev. Hon berättar ännu mer om den ljuvliga konsistensen på brownien, men sedan om en väninna som bara drack sellerijuice i två veckor. VECKOR.

Hur överlever man.

På kvällen försöker jag somna tidigt för att inte hinna bli för hungrig. Magen kurrar. Det känns ledsamt. Men jag tittar på en dokumentär om fördelarna med juicefasta för att hålla motivationen uppe.

Dag 2

Vaknar upp med en mage som inte är uppblåst för första gången på flera veckor. Hallelujah! Är det så här jag ser ut egentligen? Obs det handlar återigen inte om någon slags viktnedgång, utan en magarmé som inte är i politiskt uppror mot den styrande makten, dvs Stinas hjärna som är egocentrerad och inte ger folket vad de behöver.

På ”frukosten” bestående av två juice börjar det bli irriterad stämning mellan mig och Albin (som genomgår samma sak). När vi går vidare till underbara Shady Shack blir det värre. Jag dricker den gröna juicen på bilden ovan och trånar efter mina bordsgrannars smoothie bowls, avotoasts och wraps. Är sugen på allt, men mest något salt.

Vi sitter i paradiset på mitt favoritcafé men gnabbas om småsaker. Plötsligt känner jag hur tårarna börjar välla fram. Det är som att vrida på syndaflodens kran, om nu syndafloden hade haft en kran. Jag gråter konstant i två timmar och allt känns värdelöst. Jag minns inte ens varför jag är ledsen till slut, men jag är säker på att det är på grund av ett olösligt problem.

En stund senare sitter jag på mitt coworking space Dojo och dricker en ny stor juice. När sockret kickat in inser jag att problemet handlade om en förhållandevis liten sak och min energibrist. Det går att lösa med mat, men jag är fast beslutsam om att fortsätta, så problemet förblir olöst.

För att vara snäll mot mig bokar jag en helkroppsmassage. Det visade sig vara helt rätt grej! Jag njuter och glömmer bort min energilöshet för en timme. Efteråt firar jag med en shot aktivt kol. Jag vet inte riktigt vad det ska vara bra för, men det känns som det busigaste jag får dricka (rock’n’roll!). 

Köper även mer juice såklart. På kvällen kickar Det Stora Tvivlet in. Albin tycker det känns tramsigt och tycker vi borde gå ut och äta middag. Jag är en hårsmån från att hålla med, men försöker vara den viljestarka. Vi tittar på teveserier och blir sugen på precis allt de äter. Jag trodde innan att detta skulle göra att jag blir mer peppad på hälsosam mat även efteråt, men dreglar över tanken hamburgare, pommes pizza och toast.

Huvudvärken sitter som Jesus taggkrona runt huvudet. Jag har faktiskt aldrig varit med om något liknande. Munnen känns torr och magen vrider sig. Ska vi inte bara gå ut på date och äta något gott, säger Albin. JA tänker jag men säger NEJ! lite för aggressivt.

Då händer det. Vi blir bjudna på middag till dagen efter av en bekant i Canggu. Jag har bestämt mig för att ta varje möjlighet jag får att lära känna folk, så jag tackar ja. Och jag vill inte avsluta med en ordentlig middag pang på, utan ta det gradvis. Dessutom vill jag inte vara alltför hård och restriktiv mot mig själv med risken att tankesättet blir osunt, så jag bestämmer mig för att vara nöjd med det jag gjort. Förmiddagen efter blir ändå mer än 2,5 dagar fasta.

Jag somnar med hunger i magen, en taggkrona runt huvudet och ett leende på läpparna.

Dag 3

Dagen med stort D!!! Jag är inte besviken att jag avslutade tidigt, bara lycklig. Magen mår prima men kurrar.

Mjukstartar med vattenmelonjuice och lite frukt. Är konstigt nog inte lite sugen som kvällen innan.

Sen går vi till Shady Shack och jag fortsätter mjukstarten med livets godaste smoothie: CHOCH TOPS. Tror den innehåller fryst banan, kakao, dadlar, mandelmjölk, cashewsmör, maca och kakaonibs. Måste experimentera fram samma hemma!

Det är som att smoothien släcker ut min huvudvärk med en brandsläckare. Nej förresten, med en hel brandbil full av vackra män med svett i pannan och kattungar i famnen. 

Sen beställer jag in en avocadotoast som aldrig har smakat så gott! Jag känner mig helt blessed att jag får äta igen. Händer verkligen det här?! Munnen gör nästa ont av att äta, det är som att den glömt.

Utvärdering

Flera dagar efter juicefastan mår magen fortfarande prima! Den är som när man rensat stuprören från gamla löv och regnvattnet enklare rinner igenom (hehe). Inget bråk, inget knip. Det var länge sen jag var med om det. Energin kommer tillbaka snabbt, men jag är noga med att ta det lite lugnt. Livet känns roligt och mat känns roligt. Jag mår rent utsagt ASBRA. Det höll inte i sig för alltid, men kändes som en välbehövlig kick.

Skulle jag göra det igen? Ja, troligtvis. 1-3 dagar kommer jag nog låta maskineriet vila lite även i framtiden. Inte för ofta, men någon gång då och då. En dag är ju mest överkomligt för att det inte ska påverka ens sociala liv för mycket. Det blir till och med 1,5 dygn om man räknar med de två nätterna!

Rekommendationer

  1. Juicen ska innehålla både frukt och grönsaker, och gärna mycket grönsaker! Försökte regelbundet välja den gröna varianten, även när jag var sugen på den rosa/gula/orangea.
  2. För att inte hamna i osunda tankar hade jag ingen gräns på hur mycket juice jag fick dricka. Men det slutade med ungefär 6-8 stora glas per dag.
  3. Drick juicen låååångsamt. Det hjälper.
  4. Viktigt att komma ihåg att dricka en massa vatten! Även fast det känns som om du kissar hela tiden. Jag drack även kokosvatten.
  5. Boka inte in någon hård träning under dagarna. Kroppen behöver ha kvar energin. Unna dig att mysa och chilla.
  6. Ha lite egentid. Man blir rätt jävla grinig, självisk och känslosam. Plus sugen på andras mat.
  7. Undvik foodporn. Och att sitta på göttiga restauranger. Jag failade grande på denna punkt! Damn you Instagram explore.
  8. Hitta på saker för att få tankarna på annat och ta hand om dig själv. Jag tog t.ex en massage och badade.
  9. Mjukstarta efteråt! Börja med lättsmält mat som frukt/smoothie. Gå vidare till något vegetariskt. Ät långsamt och inte för mycket på en gång. Jag upplevde att jag blev mätt mycket fortare.
  10. Var inte får hård mot dig själv! Lite disciplin behövs, eftersom jag mådde ganska kasst. Men jag slog inte på mig själv för att jag slutade lite tidigare. En sak i taget.

Sista tankar

Jag insåg att vi Beyonce-dyrkande, sociala medier-beroende millennials har väldigt starka känslosamma band till mat, och att det är galet svårt att vara rationell eller ”lyssna på kroppen”. Vi använder mat när vi är glada, när vi är ledsna, när vi är uttråkade (CHECK PÅ DEN) och när vi är ensamma. Vi får alltid exakt det vi vill ha, precis när vi behöver det. Så det är sjukt svårt att ge dig själv en matpaus. Känslor kommer upp. Cravings kickar in. Fastän vi vet varför vi vill göra detta och att det är bra för oss i långa loppet, blev iallafall jag en grinig bi-otch. Men precis som när jag var tyst i 10 dagar på Vipassanameditation, lärde jag mig väldigt mycket om mig själv. Fri terapisession!

Kommentera ifall ni har några fler frågor om detta! Jag svarar gärna. 

9 kommentarer
3

9 kommentarer

Ann januari 13, 2019 - 20:49

TACK STINA FÖR ATT DU DELAR MED DIG AV DINA KUNSKAPER O DIN RESA. Jag kommer testa juice fasta !!! 🙏

Reply
Stina januari 15, 2019 - 03:44

Kul att du blir inspirerad! Berätta sen hur det gick för dig! Kram

Reply
Amanda januari 14, 2019 - 11:11

GOOD ON YA! Kräver verkligen disciplin att inte ge vika sådär på eftermiddagen.
Jag var på en ayurvedakonsultation för att lära mig mer om att äta efter min dosha, och har nu en flytande dag i veckan för att låta matsmältningen vila. Men då dricker jag smoothies och äter släta soppor. Kanske något som skulle funka för din mage också? KRAM

Reply
Stina januari 15, 2019 - 03:46

Men jaaa helt sjukt svårt! Vad spännande, vilken dosha har du? Hur funkar det för dig?
Soppa och smoothie är absolut en bra mellanväg, anledning att jag körde juice var att få bort alla fibrer och låta magen jobba helt.
Men soppa och smoothie är ju mer görbart i vardagen, får testa!

Reply
Therese Bohman maj 5, 2019 - 16:10

Hej! Läste detta och hade såååå roligt. Hög igenkänningsfaktor på ALLT!
Jag köpte en 5-dagars juicefasta från apoteket och åkte upp till pappas stuga i skogen. Här skulle jag vara fri från frestelser och andras åsikter. Denna fasta skulle börjas med glaubersalt. Och HJÄLP mig vad dålig jag blev. Magen blev helt galen. Till detta skulle man äta juicerna med sked och ibland värma dem med buljong. Så vidrigt äckligt. Så efter dag 3 fick jag panik och började rota runt i skåpen efter något ätbart 😂 Maken, som kört upp mig till stugan, hade åkt hem och skulle inte återvända förrän dag 7. Hahaha jag överlevde veckan… på GODIS 🤣🙈🤦🏼‍♀️

Jag har fått diagnosen IBS i min ungdom. Vem vet om de e en riktig diagnos. Har även ett fel på gallan som ger extrema magproblem. Så att vila magen med juicer är egentligen inte en dålig idé. Har köpt en råsaftcentrifug och använder recept från juice-gurun Jason Vale. Alla recept har varit SUPERDUPER och jag använder den nästan varje dag. Sällan jag kör juice en hel dag eftersom humöret blir så knäppt 😂

Nu, efter mitt långa inlägg, har jag en fråga. Min svärmor sa att det borde va för mycket fibrer i mina grönsaks-frukt juicer för att va bra för min IBS. Vet du hur det är? Blir det mycket fibrer kvar? 🤔

Tack för superbra och roligt inlägg 🌷

Reply
Stina maj 6, 2019 - 15:41

Hahahaha jag DÖR vad roligt. Det låter så jobbigt, eloge till dig att du ändå körde 3 dagar! Visste inte att sådant fanns på apoteket?
Åh vad jobbigt, magproblem är verkligen en jävel… Och jag fattar vad du menar med humör, ville ju som sagt typ göra slut med min pojkvän dag två haha.
Vad jag förstått så försvinner nästan alla fibrer när man juicar, vilket gör att det är snällare för IBS. Värre är det nog med smoothie men ÄLSKAR mina smoothies och svårt att släppa dem. Men blir iaf lite bättre än t.ex. råa grönsaker i hela bitar :)
Tack för fin och rolig feedback! Återkom gärna om det är något annat sorts inlägg du skulle vilja se?
KRAM!

Reply
Lina juni 24, 2019 - 16:48

Hej! Hittade till din blogg här om dagen när jag sökte på erfarenhet kring juice detox då jag var väldigt nyfiken på hur kroppen skulle reagera eftersom jag, precis som du, har en jäkligt krånglig mage. Så nu är jag inne på dag 1 av 3 och har varit tvungen att gå in och läst ditt inlägg flera gånger idag för att peppa mig själv till att fortsätta. Jag har redan grinat 2 gånger och somnade på köksgolvet när jag skulle sträcka ut ryggen 😂 tycker dock väldigt synd om min sambo som får stå ut med mig och mina cravings till korvbröd med smör på – vilket jag åt för typ 100 år sen 😂
TACK för att du skrev ut ett sånt ärligt inlägg kring detta!

Reply
Lina juni 24, 2019 - 16:53

Hej! Hittade till din blogg här om dagen googlande på erfarenhet kring just juice detox. Jag är inne på dag 1 av 3 och måste bara sägs WOW vad detta kräver disciplin. Jag har varit tvungen att gå in och läsa ditt inlägg flera gånger idag för att peppa mig själv till att fortsätta då jag redan brustit ut i gråt två gånger och somnat på köksgolvet när jag skulle sträcka ut ryggen 😂 tycker dock mest synd om min stackars sambo som får stå ut med mina cravings till korvbröd med smör på – vilket jag åt sist för typ 10 år sen 😂
TACK snälla du för ett ärligt och inspirerande inlägg! Lär ju läsa det ett par gånger till för att hålla peppen uppe 🌟

Reply
Stina juni 25, 2019 - 09:41

Vad kul att du har hittat hit! Var en utmaning att skriva om juicedetox utan att få det hetsigt eller missvisande. Haha, kom ihåg att reaktionerna är naturliga! Hur har det gått sista dagen? Funderar fortfarande på att köra en gång till men det tar emot… Härligt att höra att jag kan peppa någon mer, även fast det är den bistra verkligheten jag målar upp. Kram!

Reply

Kommentera

Jag bryr mig om din integritet! Den här sidan användes cookies för att förbättra din upplevelse. Acceptera Läs mer