HALLÅVIN idag – testar rött bubbel

av Stina

Halloween idag! Eller som man också säger, HALLÅ-VIN.

Hehe. Förlåt.

Australien är ju, som vi vet, stora inom vin. Som vinland är de en del av ”Den Nya Världen”, vilket är de vinproducerande länderna som inte är typ Frankrike, Spanien, Italien, Portugal, Österrike etc (dvs. det mesta i Europa). Gamla Världen har en massa regler för hur man ska göra vin på olika sätt. Vissa regler handlar om kvalitetskontroll, medan andra handlar om kontroll, gamla inflytelserika producenter eller helt enkelt traditioner.

Nya Världen (som även innefattar Chile, Sydafrika, USA, Argentina osv.) är lite mer high chaparall. De började göra vin mycket senare och struntade i reglerna – på gott och ont. Australienska viner har fått ett bad rep som dåliga viner, säkert mycket av griniga Gamla Världen-förespråkare (min värdpappa i Paris: ”är det inte franskt vin är det inte vin”). Men det är också för att det mesta vi får in på Systemet är Australiska storproducenter (läs: Dawson’s Creek) som shippar bag-in-box (en Nya Världen-uppfinning) en masse.

MEN det finns mycket mycket gott och bra, och tusentals små producenter. Bristen på regler har också lett till innovation! Blodrött bubbel är ett sådant exempel. Det skulle ALDRIG få hända i Frankrike.

Passande nog för säsongen provade jag Sparkling Shiraz här om dagen. Wow vad speciellt. Min hjärna fick syntax error. Det var som att två stycken situationsbaserade behov försökte tillfredställas samtidigt.
Vitt bubbel: uppfriskande, festligt och kanske till för att fira någonting
Rödpang: mysigt, tillfredställande och gott till pasta

Jag kunde inte bestämma mig för om jag av hallåvin-vinet blev 100% tillfredställd, eller inte helt nöjd på någon av fronterna.

Har ni testat??

0 kommentarer
0

Kommentera

Jag bryr mig om din integritet! Den här sidan användes cookies för att förbättra din upplevelse. Acceptera Läs mer