Min guide till Southwest Australia (maten, yogan, stränderna)

av Stina

Detta är Australien. 20 stycken Sverige får plats i Australien, så stort är det. Ändå bor bara 25 miljoner människor där!

The big Oz har 8 stater, varav en bara är lilla Canberra (Australian Capital Territory). Under min höst här har jag varit i Victoria, New South Wales (NSW), Queensland, Southern Australia och Western Australia (WA). Östkusten är den mest kända delen med flest turister, men jag vill slå ett slag för WA! Det är den största staten och är helt gigantisk.

Jag spenderade tid i Perth och söder om staden, runt om den där lilla klumpen ni ser på bilden. Älskade det och tänkte dela med mig av en liten guide! Kan verkligen rekommendera att göra det till en del av sin resa. Avstånden är inte så långa där, så man kan ha bil och åka runt till massa olika ställen.

Vi började i staden Busselton, som främst är känd för sin pir Busselton Jetty. Det är världens näst längsta träpir och sträcker sig 1841 meter ut i havet, där den stått sedan 1865. Snacka om långgrunt!

Typisk strand för WA. Kritvit strand, turkost vatten och knappt en människa.

I Busselton finns en gammal brandstation omgjord till restaurang. Kan verkligen rekommendera den!

Fire Station heter stället logiskt nog.

Åt en smarrig sallad med pumpa, kikärtor och diverse. Pappa åt vegan jackfruit bao. Han bestämde sig för att vara vegetarian förutom lokalt odlad fisk ibland hela resan. Och klarade det även över jul! Så stolt. 

Hejhej! Min favoritstrand på hela resan hette Meelup Beach och låg vid Eagle Bay. 

Och min favoritlunch alla kategorier var på Peko Peko i Dunsborough. Aaaah allt som jag älskar och en massa veganskt! Här ser ni teryaki tofu rice paper rolls med miso/ginger-dressing, avokadosallad med wasabimajo och vegansk sushi. Drömmer om denna lunch!

Det kryllar av vingårdar i Southwest, speciellt i området kring Margaret River. 

Vi åkte till områdets första vingård som heter Vasse Felix, där vi fick prova lite viner och köpte hem ett par. Det fick räcka för oss, men älskar man vin kan man underhålla sig i många dagar! Nästan alla ställen har små ”Cellar Doors” där du får smaka och prata med ägare.

Klassisk Australienskylt… Vi badade dock gott utan att utsättas för något av riskelementen.

Måste tipsa om det underbaraste stället i Margaret River: Margaret River Bakery. Urcharmig inredning och magisk mat. 

Första dagen åt jag en drömmig smashed avo toast och en mandelcroissant. Andra dagen fick jag kanske den godaste salladen jag ätit?

LOOK HERE alla caféägare – så här ska en riktig vegansallad se ut. Massor av avo, rostad potatis, rostade nötter, gröna blad, grönsaker, groddar, bönor, frön – YOU NAME IT. Orkade knappt äta upp salladen vilket sällan händer.

En annan nice middagsrestaurang var The Taphouse som hade otroligt god pizza och mellanrätter som hette duga (brysselkålen!).

Yogastudios jag provade och gillade var Shaana Yoga i Yallingup och Swell Yoga i Margaret River.

Så befinner du dig i Perthområdet någon gång: hyr en bil och stick ner till Southwest! Du kommer inte att ångra dig.

0 kommentarer
0

Kommentera

Jag bryr mig om din integritet! Den här sidan användes cookies för att förbättra din upplevelse. Acceptera Läs mer