För- och nackdelar med att flytta utomlands

av Stina

Igår skrev jag om hur det funkar att åka på utbyte utomlands, samt mina tips. Nu är det dags för Del 2, det vill säga fördelar och nackdelar med att åka!

Nackdelar med att åka på utbyte

 • Det är dyrt. Även om du inte betalar för själva undervisningen så blir det ofta dyrare att vara på ett halvårs resa och inte ha sina egna rutiner. Och så vill man ofta utforska och upptäcka mer än hemma istället för att uggla på rummet. Undantag kanske om du åker till ett väldigt billigt land.
 • Det är krångligt. Du ska hyra ut eller säga upp ditt boende hemma, lösa var du ska ha dina prylar, packa, ordna visum, hitta nytt boende på plats etc etc.
 • Det är ensamt. Du har inte dina vänner eller din familj med dig. Kanske har du även lämnat en partner hemma? Att bo på ett ställe är ofta annorlunda än att åka på ensamsemester.
 • Folk är märkliga. Kom igen, att umgås med människor från andra delar av världen är inte friktionsfritt. Folk har andra vanor, seder och tankar.
 • Mycket annat är märkligt. Har du upplevt byråkratihaveriet i Frankrike? Arga tanter på tunnelbanan i Ryssland? Äckligt kaffe? Konstiga toaletter? För stark mat? Oisolerade hus? Dryga amerikaner? Allt exotiskt är inte härligt.
 • Du missar att få det där extrajobbet i Sverige på CV:t.

Fördelar med att åka på utbyte

 • Det är skitkul! Dagarna går upp och ner mer än hemma, men överlag är det så spännande att få uppleva.
 • Du får perspektiv. Allt jag tyckte var viktigt och stressigt i Sverige känns plötsligt så litet.
 • Du lär dig extremt mycket! Att sätta sig i nya sammanhang bygger på erfarenhetsbanken,
 • Du lär dig att det inte är så läskigt att flytta utomlands. Och kanske vågar du därmed göra det igen?
 • Du blir kreativ! Jag har kommit på tusen idéer jag vill skapa här. Kanske är det att Melbourne är en kreativ stad i framkant, men tror också att det handlar om att din högra hjärnhalva slår volter av glädje när du skapar nya associationsbanor och ser nya saker.
 • Du får nya bekantskaper.
 • Du missat ärligt talat inte särskilt mycket hemma. Folk fryser, julpyntar, är bakfulla och går på powerwalks – och när du kommer hem är allt ungefär som när du åkta. På ett bra sätt!
 • Det är extra underbart att komma hem till sina nära och kära igen.
 • Klyshigt, men det blir ett minne för livet. Kanske glömmer du bort huruvida x hände under dina tredje, fjärde eller femte termin på din utbildning. Men det där halvåret i Madrid, det glömmer du aldrig!
 • Och till sist: du får maximalt med chill och samtidigt maximalt med bra på CV:t. Win-win! Utifrån min erfarenhet ser arbetsgivare alltid positivt på att man har bott på olika platser och lärt sig av olika kulturer osv.

Slutsats

Kommer du inte att gå i personlig konkurs – ÅK! Och även om du nästan kommer gå i personlig konkurs, titta på vilka möjligheter det finns att lösa det (stipendium etc). Du har hela livet på dig att jobba och tjäna ihop de där pengarna igen. Samma sak med att missa eventuella jobbmöjligheter, det kommer att komma fler. Även fast allt är konstigt och ensamt och jobbigt är jag övertygad om att det ger dig så mycket tillbaka!

Och om det inte finns möjligheter till utbyte då?

Tyvärr erbjuder inte alla skolor detta, eller så pluggar du inte ens. Men det finns andra smarta sätt att få åka iväg utomlands, det krävs bara lite kreativitet, mod och driv. Sök ett internship i Berlin! Ta en språkkurs i Paris! Läs en distanskurs i Sverige och läs den på Bali! Eller klassikern, jobba ihop en resekassa och åk ut och backpacka. Kanske är det inte så härligt som du faktiskt trodde? Då är du iallafall en erfarenhet rikare. Det värsta som finns är ju att för alltid undra hur det kunde ha varit. Och vet ni, det är aldrig för sent heller.

Har du varit på utbyte? Hur var din upplevelse?

Psst. Följ mig på Instagram och Bloglovin.

1 kommentarer
2

1 kommentarer

Karin december 6, 2018 - 00:21

Så underbar text. …”det är aldrig för sent” läste det på bussen, mörkt och kallt utomhus, idag påväg hem från jobbet. Övertid igen…Fick ett ”pling” i själen, plötsligt blev det ljust och varmt och klart. Bestämde mig där och då, det finns en möjlighet. Livet är nu och sagt och gjort, inom en timme hade jag skickat mail till min VD att om ett år ansöka om 3 månaders tjänstledighet och följa mina drömmar och dra till Melbourne december 2019…🤗

Reply

Kommentera

Jag bryr mig om din integritet! Den här sidan användes cookies för att förbättra din upplevelse. Acceptera Läs mer