Att åka på utbytestermin – hur det funkar + mina tips!

av Stina

Jag har fått lite frågor om vad jag egentligen gör i Australien och hur man kan göra för att åka hit!

Den främsta anledningen att jag är här nu är för att jag är på en utbytestermin (går därmed under namnet exchange student). Jag rekommenderar verkligen alla att testa om man får möjligheten!

Olika typer av utbyte

Gymnaiet
Det finns möjlighet att åka utomlands redan på gymnasiet! Fast då brukar det ofta vara ett år och att man får gå om ett år med klassen under när man kommer hem, vilket gör gymnasietiden fyra år lång. Vet att många är sugna på att åka till USA. Jag gjorde en annan varian vilket var att gå på svensk skola utomlands, då kan man tillgodoräkna sig det året! Jag åkte till svenska skolan i Paris när jag var 17-18 vilket verkligen var en upplevelse! Ett otroligt roligt år. Andra svenska skolor finns i Kenya och Spanien vet jag, men finns säkert fler.

Universitetet
Många högskolor erbjuder utbytesmöjligheter. Kolla upp det redan innan du ansöker vetja! Det är även bra att veta i tid vad som krävs för att få en plats; ibland är kraven väldigt specifika. När jag gick min kandidat (bachelor) på Handels behövde man t.ex. ha full studietakt (dvs aldrig ha missat, failat eller blankat en tenta) samt ha ett visst antal ”kårpoäng”. Kårpoängen var ett mått på hur mycket man engagerat sig i kåren, och var enligt mig väldigt godtyckliga. Vissa saker som knappt tog någonting alls gav höga poäng, vilket gjorde att folk ”taktik-engagerade sig”. Jag, å andra sidan, gjorde det som var kul – skådespelare i spexet, anordnade en massa fester och fixade spons till en karriärmässa för kvinnor – fick knappt några poäng alls. Dessutom hoppade jag över en tenta för att jag ville åka till Hawaii, så det blev inget utbyte för mig. MEN jag ångrar det inte en sekund.

Nu på mastern ville jag däremot ta revansch och åka! Kollade därför upp redan innan vad som krävdes (tips!). Här tittade de på 1) specialkriterier för den internationella skolan, 2) motivationsbrev, 3) betyg från kandidaten och 4) att ha klarat de första kurserna. Melbourne hade som specialkriterium att du måste ha jobbat i sammanlagt två år, vilket var ganska unikt. Det hade jag, och tillsammans med ett relevant motivationsbrev fick jag platsen! Blev helt galet glad. Mina andrahandsval var Sydney, Montreal, Singapore och USA.

Hur det funkar & tips

På ett universitetsutbyte betalar du oftast inte någonting för själva terminsavgiften, eftersom någon för den skolan kommer till Sverige. Däremot betalar du för boende och alla kringkostnader.  Vissa skolor erbjuder studentboende (ofta om det är ett stort fristående campus) medan andra lämnar det upp till dig. Så är det bland annat i Melbourne, eftersom Melbourne Business School är en ganska liten skola mitt i stan. De har en del studentbostäder runt omkring man kunde ansöka om, men det var ändå väldigt dyrt. Dessutom har jag ju min pojkvän med mig så vi ville såklart bo tillsammans.

På utbytet läser du kurser vars poäng motsvarar det du skulle ha läst hemma, men ofta räknas inte betygen om utan det gäller bara att klara kurserna. Så skön omväxling! Jag känner nästan att jag lärt mig mer för att jag inte har fokuserat på att ”taktikplugga” för högt betyg.

Tips är att väldigt tidigt börja kolla upp vilka stipendium som går att få! Ofta har de sista ansökningsdag på konstiga datum. Det krävs lite research för att hitta något stipendium som passar dig, men så värt att kolla upp det! Jag fick tre olika mindre stipendium: ett via Handels och två från externa stiftelser.

Hur hinner jag resa så mycket? Well, jag valde en skola som hade ett kursupplägg med intensiva kurshelger, följt av flera dagars ledigt. Kolla upp programmet i tid och fundera på vad du vill ha ut av ditt utbyte! Vissa vill spendera mycket tid på skolan och lära känna många lokala studenter, andra (som jag) vill ha mycket frihet att utforska själv.

Tänkte återkomma med för- och nackdelar med att åka på utbyte senare i veckan.
Kommentera om ni undrar något mer!

0 kommentarer
2

Kommentera

Jag bryr mig om din integritet! Den här sidan användes cookies för att förbättra din upplevelse. Acceptera Läs mer