Glöm nyårslöften – här är ditt nyårs-STATEMENT!

av Stina

Hur många nyårslöften har inte avlagts som svalnat redan innan januari har övergått till februari?

Jag har i alla fall skrivit massor (ofta samma som återkommer varje år) som och aldrig införlivas. Varför är det så egentligen? Jag tror det delvis är för att löftena är så ogrundade. Kanske har vi inte reflekterat över varför vi sätter de målen. De är ofta diffusa (”bli hälsosammare”) eller saknar lösning på problemet (”sluta röka”).

I år har jag därmed bestämt att strunta i löften för 2019 och istället skriva ett statement.

VAD ÄR ETT NYÅRSSTATEMENT?

Det är en eller ett par meningar i presens (jag gör/är istället för jag ska/borde), som beskriver vad du vill att ditt 2018 ska präglas av. De är mindre specifikt än mål eller löften, men ändå mycket starkare. Det är noga grundat i hur du vill att ditt liv ska se ut och hur du vill känna.

Sättet det är skrivet på speglar dessutom sann längtan och vilja i DIG som kommer inifrån, och inte något du borde eller måste. Ett nyårsstatement är skrivet på att sätt som det redan har hänt, istället för någonting du ska göra någon dag (kanske imorgon eller nästa vecka).

Dina tankar skapar din verklighet, så det är i dem som ditt nyårsstatement grundas. Poängen med detta är alltså att utveckla ditt liv i en positiv riktning, baserat på dina kärnvärderingar och din längtan. Det ska skapa inspiration, kärlek till dig själv och andra, samt ta dig i rätt riktning mot det liv DU VILL LEVA. Ditt statement ska vara starkt FÖR DIG, och verkligen beröra dig.

HUR GÖR DU DITT NYÅRSSTATEMENT?

1. Ha anteckningsblock och penna nära till hands.

2. Börja med en kortare meditation. Sätt dig bekvämt på en lugn plats, gärna på en kudde med korslagda ben. Sätt en timer på minst 5 minuter. Lägg båda händerna på hjärtat. Ta ett djupt andetag in genom näsan och sucka ut luften tre gånger. Känn hur du slappnar av och mjuknar. Fokusera sedan på ditt andetag och föreställ dig att värmen från dina händer smälter vägen in till hjärtat. Känn efter, vad längtar ditt hjärta efter, om du lyssnar riktigt noga?

3. När timern plingar, ta fram blocket och skriv direkt ner svaren på dessa frågor, utan att tänka för mycket:
• Vad är det du lämnar bakom dig 2018?
• Hur vill du känna 2019?
• Vad vill du sprida till andra 2019?

4. Utan att redigera eller döma dina svar, skriv ihop ditt nyårsstatement i ett par meningar. Det ska vara i stora drag och inte för detaljerat eller för långt.

5. Läs det (tyst eller gärna högt) varje morgon under en vecka (eller längre). Poängen är att du sedan ska kunna det utantill.

6. När du möter pressade eller svåra situationer under 2018, recitera tyst ditt statement i huvudet.

MITT NYÅRSSTATEMENT ÄR:

”Jag behöver inte söka godkännande eller bekräftelse från andra, utan litar på min inre kraft och att jag är exakt där jag behöver vara just nu. Jag strävar efter att att alltid se kärlek, vara kärlek och sprida kärlek. Jag guidas av passion och inte av rädsla.”

Lycka till, och dela gärna era statements (och löften för den delen)!
Stinza

1 kommentarer
1

1 kommentarer

Karin januari 6, 2019 - 14:02

Jag tar mig friheten att ”copy-paste” dina statement. De är så enkla och för jag har ju tendens att krångla till det och att vara precis den du beskriver med för mycket borde….. ”Come-on 2019” Så befriande att släppa taget om andras tankar och ägna mig åt den enda personen jag kan förändra – Mig själv, 🙏 och med ”self-compassion” 😘

Reply

Kommentera

Jag bryr mig om din integritet! Den här sidan användes cookies för att förbättra din upplevelse. Acceptera Läs mer