Udda egenheter med mat

av Stina

I somras var jag på en tyst meditationskurs i 10 dagar (Vipassana). Där fick jag mycket tid att sitta och iaktta de andra kvinnorna under måltiderna, och var fullkomligt fascinerad över allas små egenheter med mat. Jag älskar att iaktta någon pyssla ihop sin måltid på det udda sätt just den personen gillar.

En kvinna gjorde alltid två koppar te samtidigt. En drack alltid varm choklad till maten. En öste leende så mycket salt på att man ville skrika STOPP. Själv strör jag gärna chips på mat, har örtsalt på ALLT, gillar inte honung i te men att slicka på en sked med honung till te (lite ew på den kanske?) och gillar att ha knäckebröd till måltiden som jag lägger maten på (vilken som helst) som något slags pålägg (?? förstår knappt själv).

Ville höra mer sådana här positiva njutegenheter så frågade i en Facebookgrupp (925). Här är några av de 285 (!!!) svar jag fick. Läs, njut, chockeras och känn igen dig då och då.

Blandar alltid ihop mina efterrätter (typ paj, marängsviss, gino osv) till en enda röra pga godast så, vilket gör min man vansinnig då han inte vill blanda alls utan ha allt separat.

Jag gillar att ta burk bea och ha istället för ketchup till köttfärssås och spagetti – soooo gott 

Har ett lätt perfektionistiskt drag där jag måste dela upp och räkna delarna av de olika komponenterna i maten i förväg så att jag inte i slutet sitter med för mycket av en kvar – t.ex tre potatisbitar men ingen köttbulle. Därför diggar jag också att blanda ihop maten när det går, då får man ju automatiskt med lite av allt i varje tugga och slipper problemet!

Äter alltid kanter först på allt som har kant, enda undantaget är paj för där är kanten godast😌 och älskar till skillnad från den stora massan kanterna på en limpa rostbröd, är jag hos andra och ser att dom lämnat kanten brukar jag gräva efter den andra med och äta upp, ser det som min plikt som kantätare att äta upp dom åt dom.

Ställer alltid in det nyrostade brödet i kylen i 5 min pga hatar när smöret smälter ner i mackan

Äter alltid hemmatacos som en pizza istället för att rulla/vika ihop tortillabrödet. Mindre kladdigt och man slipper få massa bröd i en tugga. På så vis blir det ju även perfekt mängd av varje sak och det är lätt att lägga till mer guacamole eller så! Äter med kniv o gaffel. 

Tycker att all typ av dryck är överskattat. Jag dricker i 95% av fallen vanligt vatten och skulle aldrig betala för dryck på restaurang. Vet inte riktigt varför, men det intresserar mig bara inte. Kanske för att man ändå bara ska hälla det i sig – smaken försvinner så snabbt!

Jag håller nästan alltid mitt glas med båda händerna när jag dricker, som ett barn 😍 haha jag har små händer ok (min sambo har extremt kul åt detta)

Brukar äta äpple eller apelsin i bitar med salt på. Jättegott! Filmjölk med droppar av kinesisk soja är också väldigt gott och ngt jag åt mkt som liten. äter inte längre mjölkprodukter men saknar detta!

 Jag vägrar att blanda varmt o kallt, skulle aldrig äta min sallad i samma tugga som den varma maten till exempel 🙄

 Delar alltid mackan i två bitar. När jag ätit den ena delar jag den andra i ytterligare två. Sedan lämnar jag en liten kant som jag äter upp när jag står vid diskbänken och inser det orimliga i att slänga den.

Har alltid sjukt mycket smör, pålägg, sås, ketchup etc. Mina roomies brukar skämta om det en del haha, älskar smör på mackan!!! En sån oatly påmackanburk går till kanske 3, 4 mackor. Och så måste det vara perfekt utbredd över hela mackan, får typ ont i själen av att se folk som inte smörar ända ut till kanterna???? Äter också som ett resultat av ibs väääääldigt långsamt

Jag äter gärna andras rester. Väldigt märkligt men ’ska du äta det där?’ är en av mina vanligaste meningar. Händer både på jobb och privat. Nu erbjuder sig kollegorna alltid sin mat om de inte äter upp. Gick lite för långt den gången jag tog en kollegas jordgubbe direkt från tallriken utan att fråga. Då blev det tyst kring bordet kan jag lova. Men va verkligen som att jordgubben skrek – ääääät mig!
Kunde inte kontrollera mig.

Min farfar sa någon gång ”jag tar två halva knäckebröd för jag orkar inte ett helt”. 
Jag tycker ändå det ligger något i det. Det är så HIMLAA mycket godare att äta halva knäckebröd än ett helt på en gång. 
Samma sak med att tex äta äppelklyftor än att bita från hela äpplet osv. 

Vill alltid äter saker i ett visst antal helst jämt antal. Ojämt funkar men oavsett vill jag veta antalet. Exempelvis senast igår när jag stekte potatisbullar så ville jag ha ett jämt antal så det blev 6 st. Gör alltid såhär när jag tillagar saker som går att räkna! Dock inte småsaker som typ ärtor eller liknande, blir fööör jobbigt. 

Brukar äta rostat bröd med nutella och naturell keso på, så himla gotttt! Har kiwi i tacos och äter äpple (helst granny smith), apelsin och granatäpple med salt på.

Jag gillar kontrasten av varmt och kallt, potatisbullar med fruset äppelmos och nykokt spaghetti med frusen köttfärssås är livet 😅

Min kusin äter inte änden på pommes. Så himla märkligt. Delen hon håller i lägger hon alltid åt sidan. Så kvar i slutet är en ledsen liten hög med pommesstumpar 🙁

1) Äter de ”fula” färgerna först när jag äter godis som har massa olika färger, ex smarties.
2) Äter också saker ”jämt” ex som några ovan måste äta korv med bröd från båda hållen och äter hamburgare runt om (spara mitten) osv. Gäller dock inte mackor oftast? Vet ej varför.
3) Helst djupa skålar. 
4) Helst gaffel eller liten sked.
5) Kan typ inre dricka när jag äter? Gör det oftast efter.
Hmm de jag kommer på just nu men finns nog mycket mer 😅

Dricker inte kranvatten. De absolut äckligaste ja vet. Å äter alltid dom ”krispiga” delarna på popcorn först & sorterar bort dom vita mjuka ”bolldelarna” till en annan skål. Å äter dom sist pga godast haha

Äter alltid popcorn med tungan. Som en liten ödla 🙏best way to do i.

0 kommentarer
1

Kommentera

Jag bryr mig om din integritet! Den här sidan användes cookies för att förbättra din upplevelse. Acceptera Läs mer