Bridget Jones’ Body

av Stina

När jag var barn läste jag sällan böcker för min ålder. Istället läste jag mammas pocketböcker. Det var ju mer spännande att läsa om krisande 30-åringar som hade sex höga på E (Lisa Jewells Typ Trettio) eller kedjerökande bantare (Helen Fieldings Bridget Jones dagbok).

När jag läste just Bridget Jones var budskapet tydligt för mitt 10-åriga jag: Bridget Jones var tjock. Hon hatade sin kropp. Hon försökte banta men misslyckades gång på gång. Varje dag skrev hon ner dagens kroppsvikt, antal rökta cigaretter, antal enheter alkohol och antal kalorier i sin dagbok.

Lite senare kom filmen (en bra film enligt mig!) och visst, hon var ingen supermodell, men inte heller i närheten så överviktig som jag föreställt mig. Renée Zellweger berättade hur hon åt munkar i mängder för att kunna spela rollen. Som om det var en stor achievement och visar på en stark method acting-insats i att bli kvinnan utan självkontroll.

I somras började jag bläddra i boken igen, där den låg dammig i en bokhylla på vårt landställe på Gotland. Den höll fortfarande hög kvalitet och jag skrattade högt. Men en sak gjorde mig chockad: Bridget Jones vägde mellan 56 och 63 kg. Jag gapade. HUR var det möjligt? Den här kvinnan som personifierat kroppsförakt och bantning? Och så väger hon mindre än mig. Ja, jag är längre. Men även för hennes längd är det lååååååångt ifrån den tjocka kvinnan jag som barn hade föreställt mig.

Det slog mig att boken aldrig handlade om Bridgets vikt. Den handlade om samhällets syn på vikt. Om hur vi alla är ätstörda och ingen duger. Antingen var Helen Fielding så fast i det där själv att hon kände med Bridget och hennes viktångest och inte kunde se rationellt att det ej var en överviktig person. Eller så var det en syrlig kommentar om samtiden som aldrig riktigt kom till sin rätt.

Jag undrar om den frisläppa, tankspridda, underbara Bridget Jones har fått en hel generation kvinnor att acceptera sig själva mer och må bättre. Eller om hon har förvrängt vår syn på den kvinnliga kroppen ännu mer.

0 kommentarer
1

Kommentera

Jag bryr mig om din integritet! Den här sidan användes cookies för att förbättra din upplevelse. Acceptera Läs mer