Har du också fear of failure?

av Stina

Jag såg den här lappen på ett kafé här om dagen och stannade direkt upp. Den fick mig att tänka på alla gånger jag har blivit stoppad av ”fear of failure”, och på en bok jag läste nyligen.

Tidigare var jag noga med att aldrig berätta vad jag önskat mig av livet. För det är ju så otroligt pinsamt om jag misslyckas. Skammen! Jag vågade exempelvis aldrig nämna för någon (inte ens mig själv) under gymnasietiden att jag ville komma in på Handels. För tänk om jag inte kom in? Vad skulle folk säga då? Nä, då var det mycket säkrare att låtsas vara lite nonchalant och som om man ändå inte riktigt brydde sig. Samma sak gällde även länge när jag sökte jobb, när jag var förtjust i någon eller när jag som yngre hade match med mitt basketlag (Vinna? Äh, det är väl kul att spela bara.).

I John W. Atkinsons forskning på motivation delar han in människor i High Achievement Motivation (High-AM) och High Fear of Failure (High-FF). När personerna i hans studier skulle välja uppgifter valde High-AM-personer hyfsat utmanande uppgifter (svåra men ändå uppnåeliga) för att de fokuserade på belöningen om de klarade det. High-FF-personer blev istället nervösa av de svårare uppgifterna och valde främst sådant som de med säkerhet skulle klara.

Det som däremot är intressant är att High-FF-personerna inte hade något problem med att ge sig på uppgifter som var otroligt svåra eller nästan omöjliga. Detta var på grund av att om du misslyckas med något som är näst intill omöjligt (bli president!) kommer det att bedömas snällare än om du misslyckas med någonting medelsvårt. Det är helt enkelt en sorts maskering av att du undviker saker som är utmanande på riktigt. I en studie skulle barn kasta ringar runt en pinne. Barnen som innan hade kategoriserats som High-AM stod på realistiskt avstånd från pinnen, medan barn High-FF-barnen stod antingen precis bredvid pinnen, eller så långt bort att det nästan var omöjligt att träffa.

Detta undvikande beteende var någonting som jag länge höll på med. Springa ikapp på 100 meter? Nej tack, hoppar över det. Hoppa högre än Michael Jordan? Javisst, det kan jag väl prova! När det kom till drömmer tänkte jag att det var säkrast att skoja om omöjligheter eller att inte säga någonting alls.

Känner du igen dig? I ett inlägg snart tänkte jag berätta hur jag (delvis) överkom mitt Fear of Failure, eller iallafall hur jag hanterar min High-FF-personlighet. Plus dela ett gäng tips på hur du kan tänka för att våga drömma stort och faktiskt ta action. Låter det intressant?

Puss!
Stinza

0 kommentarer
0

Kommentera

Jag bryr mig om din integritet! Den här sidan användes cookies för att förbättra din upplevelse. Acceptera Läs mer